Aaryan
Forum Üyesii
Duhuliye.com: Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini hakem, oyuncular ve Süper Lig'deki mevcut puan durumuna bakarak değerlendirir misiniz? Turgay Demir: Yasin Kol hiç beğenmediğim bir hakem. Bana göre yüz ifadesi bile hakem olamayacağım diyen bir ifadesi var. Hep panik halinde bir görüntüsü var ama dün ilk defa iyiye yakın maç yönetti. Penaltıyı doğru zamanda gördü verdi, olanı verdi, olmayanına devam dedi. VAR'dan dönen vahim bir kararı yok. Talisca'nın faul olmayan pozisyonda verdiği bir frikik var orada. O gol olsa tartışılırdı ama yani ilk defa beğendim. Burada önemli olan şu, hakemlik bize uygun bir meslek değil. Bizim ilişkilerimiz çok girift. Biz ahbap-çavuş ilişkileri ile yetişiyoruz çocukluğumuzdan itibaren. Sen bir iş yapıyorsan amcan senden faydalanmak istiyor, dayın faydalanmak istiyor, dayı oğlu, teyze oğlu, hala kızı bilmem ne gidiyor... Sen bir yere geldin, ya bana da iş ver, bana da aş ver diye başlar. Hakemken de bu böyle. Sen hakemsin diyelim ki, bu hafta Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini yöneteceksin. Adım gibi biliyorum ki bunları 7-8 yıldır aramayan insanların bile arayıp, abi aman bak bizi yakma, abi yok bilmem ne. Kayınpederi, patronu, işçisi, evdeki çocuğu karısı, kayınpederi hepsi bu baskıyı kuruyorlardır. Bir hakem İtalya'da diyelim ki Juventus-İnter maçını yönetecek, muhtemelen evinde tek kişi o maç ile ilgili konuşmaz. Yani hakemlik bize uygun değil. Bizde yabancı hakem yabancı VAR, ekmek, su gibi ihtiyaç. Bu özellikle Süper Lig için söylüyorum ki alt liglerin günahı ne bence hepsi öyle. Nasıl yabancı futbolcular bu ülkede futbolu geliştirdiyse, yabancı hakemlerle de futbolu bir yere getirebiliriz ama bir derbide yabancı, birinde yerli öbüründe bilmem ne olmaz. Bunu bir düzene oturtmak şart. Duhuliye.com: Masuaku derbiye stoper olarak başladı. Herkes çok fazla ikili mücadeleye girmeyen bir oyuncunun neden stoper oynadığını düşündü. Masuaku tercihini değerlendirebilir misiniz? Turgay Demir: Orada bir defa sahanın en iyi üç ismi Gedson, Paulista ve Mert'ti. Burada Paulista'ya özel parantez açıyorum. Yanında Masuaku gibi o bölgeye alışık olmayan bir adam oynuyordu ama Masuaku o savunma hattında Paulista ile beraber top kullanmayı bilen tek adamdı. Öyle bir faydası oldu ve En-Nesyri'nin formsuz olması, Talisca'nın pozisyonlarını Mert'in kurtarması, Beşiktaş savunmasının direncini arttırdı, orta sahadan da iyi destek aldılar. Dolayısıyla hoca orda bir risk aldı ama Uduokhai yeni iyileştiği için oynatmadığını söyledi. Sonra şey Dzeko oyuna girince rakibin karşısında çok kısa kalmamak için aldı. Fakat orada kulübede başka bir stoper de vardı. Ben gereksiz bir risk olarak söylüyorum ama kazandığı için şimdi kimseye anlatamazsın bunu. O riske gerek yoktu bence orada. Duhuliye.com: Beşiktaş'ın ezeli rakiplerine karşın daha küçük takımlara kaybedip, ezeli rakiplerine büyük bir üstünlük kurduğunu görüyoruz bu sezon. Beşiktaş bu etkiyi sadece büyük maçlarda mı gösteriyor yoksa ligin geri kalanında da gösterebilir mi? Turgay Demir: Ben oyuncular maç seçiyor, kolaycılığına katılmıyorum. Bana göre bu öyle bir şey değil. Nasıl bir şey? Beşiktaş kendisinin oyun kurması gereken maçlarda zorlanıyor. Rakibi bozarak oynadığı zaman yani işte Demirspor maçı, Konya maçı, Gaziantep maçı vesaire ama rakibin belli bir oyun sistemi varsa Bilbao gibi, Lyon gibi, Galatasaray gibi, Fenerbahçe gibi, Trabzon gibi. O sisteme karşı tedbir alıp ona karşı iyi oynuyor. Yani Beşiktaş bozmayı iyi bilen, yapmayı çok bilmeyen bir kadrosu var bu sene Beşiktaş'ın. Yani büyük maç, küçük maç seçmekten ziyade burada bozan takımlara karşı oyun kuramayan bir Beşiktaş, oyun kuran takımlara karşıysa onları rahatlıkla bozabilen, özellikle Gedson ve Rafa ile de boşlukları iyi değerlendiren bir Beşiktaş var. Ben öyle değerlendiriyorum. Gelmiş geçmiş bu kafasıyla kalbi karışan futbolcular gördük, gittiği takımdan geri dönecek diye o takıma karşı oynamayan, sakatlanan, bir maç önce kart gören bin tane rezillik gördük bu ülkede. Necip Uysal, dün taraftarın önüne üçlü çekmeye giden arkadaşların yanına gidip Gedson' üçlü çektirme, rakibimiz şampiyonluğu kaybetti. Onlar çok üzgün ayıp olur diyerek adamlığın nirvanasına çıkmıştır. Fenerbahçe taraftarı da bunu fark edip Beşiktaş takımını ve Necip'i alkışlamıştır. Bunlar bizim çok özlediğimiz şeyler. Biz o penaltılı, bu ofsayttı, bunları biraz kenara bırakıp bu güzelliği öne çıkarmamız lazım ama görüyorum ki bu güzellik bile birkaç kişinin gayreti olmasa gölgede kalacak. Ben Türkiye Olimpiyat Komitesi'nin yerinde olsam bu sene Fair Play ödülünü Necip Uysal'a veririm. duhuliye.com HABER1903 farkını yaşamak için İNDİR..