Aaryan
Forum Üyesii
Murat Kosova: ‘’1.90 hatta daha uzun, buna rağmen çok atletik. Sağ ayağı çok yumuşak, son vuruşları çok iyi. Hava topu zaten söylememize gerek yok. Beşiktaş, (1+3 yıl) alışılmadık bir kontratla Abraham'ı kadroya kattı. İlk yıl 2 milyon euroluk bir kiralama bedeli; sonrasında 2030'a kadar sürecek taksitlerle, bonuslarla beraber toplam 20 milyon euroyu bulacak bir kontrat aslında. Tammy Abraham bir Chelsea altyapı ürünü, sonra İngiliz milli takımlarının altyapılarının büyük yıldızıydı. Olağanüstü bir çıkış yapmıştı. En son 21 yaş altı milli takımında attığı gollerle yine büyük sükse yapmıştı. Ama Chelsea onu hep kiralama yoluna gitti. Aslında gitmek zorunda kaldı da diyebiliriz. İşte Diego Carlos'ların, Batshuayi’lerin hep arkasındaydı. İlginç olan, ilk yıl, bir yıllık kiralama formülünde şöyle bir şey geliyor aklıma. Tabii kiralandığı, özellikle Championship takımlarında (örneğin Aston Villa'da, Bristol City'de) olağanüstü sezonlar geçirdi. Hakikaten akıl almaz işler yaptı. Hatta Championship'te Bristol City ile yılın genç oyuncusu, yılın oyuncusu ve gol kralı oldu. Yaptığının üçünü birden, Championship'in ne kadar zor olduğunu Hull City'den yakinen biliyoruz. Olağanüstü bir iş yaptı. Elbette Chelsea yine de onu arkasından Aston Villa'ya kiraladı. Hatta bir ara, sanıyorum, Swansea de vardı. Yarım sezon ama sezon içinde inişli çıkışlı grafikleri oldu. Yani mesela aylarca gol atmadığı sezonlar var. Hani sakatlık falan da yok ama açıldı mı da fena işler yapabiliyor. Sonra Roma'ya gerçekten çok iyi bir paraya, Roma'ya Mourinho transfer etti. Hatta 40 milyon pound (euro değil yani) öyle bir paraya gitti. Hatta Beşiktaş'a gelmeden önce noktalandı. Chelsea'nin onu geri alma şartı vardı Roma'ya transferinde. İstese, evet, istese 60 milyon euro civarında bir paraya Chelsea geri alacaktı onu ama kullanmadılar o koşulu. Onlar da Gittens'a gitti çünkü hep onun üstüne biri tercih edildi. O yüzden şimdi Beşiktaş'ta. Bunlar bildiklerimiz tabii, az bildiklerimiz var, bilmediklerimiz var onun hakkında. Transfer böyle bir şey zaten. Yine tekrar kendini kanıtlamak isteyecektir ve Beşiktaş'ın sisteminde, eğer Rafa ile bir kimya tutturursa, kanatlara da Beşiktaş önemli isimler (savunma ve kanatları dahil) katarsak, Beşiktaş taraftarının sevgilisi olur diye düşünüyorum. 27 yaşında daha. Yani 35 yaşındaki Immobile'e göre 27 yaşındaki Tammy Abraham’ı alıyorsun. Çapraz bağlarını bir sezon dinlendirdi ama orada bir şansı vardı; sezonun sondan ikinci ya da son maçında olabilir yaşadığı. Yazın çalışıp çabuk döndü. Öyle bir şansı oldu. Bizim ligde ve Solskjaer’in 4-2-3-1 saplantısı var. Seninle daha önce geçen sezon da konuşmuştuk, hatırlayacaksın. Mecbur kaldığı için 4-6-0 oynadı bazı maçları. Onun dışında hep 4-2-3-1, onun sistemi ve onun sistemi için nokta atış bir transfer. Elindeki malzemeye göre pişireceksin. Ama şimdi şöyle bir şansı var: Yeni yönetimle, yaklaşık yarım senelik bir deneyimle şimdi kendi takımını kurma şansına da sahip. Eğer onun sistemine uygun isimler alınırsa, kuşkusuz geçen seneden daha yukarıda bir Beşiktaş olacak. Tammy Abraham çok önemli bu noktada. Hakikaten çok önemli. Biraz önce anlattım. Mesela Beşiktaş'ın oyununda o açık alanı da oynuyor. Yani o boyuna rağmen, olağanüstü uzuyor. Bir de biraz önce söyledin, Mourinho'yu altını çizdin. Tammy Abraham'ın kariyerine baktığınız zaman, ilk onu Hiddink oynattı. 17 yaşındaydı, Liverpool maçıydı. O yüzden hiç unutmuyorum. Sahaya onu Hiddink sürdü. Hiddink ile çalıştı. Sarri ile çalıştı. Conte ile çalıştı. Mourinho ile çalıştı. O bütün "babalarla" çalıştı yani çok baba hocalarla çalıştı. Hatta onun bir röportajında vardı; Conte'nin özellikle hücumda ona çok fazla şey öğrettiğini anlatmıştı. Ki Conte ile oyuncuların arası hep gerilimlidir. Gittiği her yerde çok mesafe koyar oyunculara ve çok serttir. Ama mesela onun hakkında ender rastladığım röportajlardan biri de o yüzden aklımda kaldı. Mesela çok bunaldığında, baskıdan sağa sola deplase olması konusunda onu cesaretlendiren, pozisyon alma konusunda Conte'den çok şey öğrendiğini söylüyor. Yani dediğim gibi, açık alan, adam geçme, her şey var. Ha şu var: Bu da, Futbol Manager oyuncuları diliyle söyleyeyim, her şey 20 değil yani. Ama birçok hücum özelliği 14, 15, 16 oralarda, 20 üstünde değil. Hani çok olağanüstü diyemezsin ama, ofansif bir oyuncu için, hatta hatırlayacağımız futbolumuzda Saffet Sancaklı bu şeyi değiştiren isimdi. Yani bu boyda topçu mu olunur derlerdi eskiden. Saffet Sancaklı'nın o bileklerinin yumuşaklığı, bitiriciliği, adam geçmesi, oyun görüşü... Tammy Abraham'da bir de asist yeteneği de var. Tabii daha atletik artık. Günümüz spor konjonktürü öyle yani. Tammy Abraham mesela; az bilinenlerden de biraz bahsedeyim istersen… 20 golü geçerse ben hiç şaşırmam. Buna yarısı kadar da asist ekler yani 30 gole katkı yapabilir. Ona gelecek toplar, Rafa tamam ama, kanatlar özellikle çok önemli. Onlarla uyumu sağlayacak ama hava bulursa yani. O Bristol... yani maç başına Aston Villa gerçi içeride değişik ama maç başına bir gol gibi oynuyoruz. Şimdi burada, evet, kendini ispatlama şansı; şimdi burada o çıkış şansı var Beşiktaş'ta. Burayı tercih etmesinin nedeni bana da öyle geliyor; yani bir heyecan arıyor, bir adrenalin arıyor. Beşiktaş'ı ondan tercih etti. Solskjaer ile konuşması onu çok etkilemiş. Solskjaer ona İstanbul'u ve İstanbul'da penaltı kaçırdığını (İnönü'de) aslında biliyor. Taraftarı şöyle biraz önce söyledim ya; kariyeri boyunca hep birilerinin arkasında, ikinci tercih oldu. Çok önemli paralara transfer olmasına rağmen, Şampiyonlar Ligi kadrosunda var Tuchel'in. Ha, bu arada Tuchel'le de çalıştı tabii. Şampiyonlar Ligi kadrosunda var. Roma ile Konferans Ligi şampiyonluğu, iki tane Avrupa Kupası şampiyonluğu var kariyerinde. Yani çok önemli başarılar bunlar. Onun, o ekiplerin parçası olabilmiş bir adam. Ama hep dediğim gibi, hep bir soru işareti vardı kariyerinde. Hep birinin arkasında kalma durumu vardı. Beşiktaş'ta ilk defa birinci oyuncu olacak. Ben öyle tahmin ediyorum. Yani bu söylediklerinden çıkardığım ve bu onu çok motive etti. Eğer o havayı yakalarsa, tribünler onu itecektir zaten. Biliyorsun yıllar önce Les Ferdinand'la başlamış bir olay. Beşiktaş'ın çok, en azından şu an itibariyle kağıt üstünde harika bir transfer olarak; yani bu transfer işi, yani birçok örnek verebiliriz. Hatta mesela Klopp'tan örnek vereyim. Jürgen Klopp, Draxler yerine Muhammed Salah'ı tercih etmişti mesela. Muazzam bir tercih. Yani Liverpool ya onu ya onu alacaktı. Salah tercihi. Salah'ın geldiği yer. Ama mesela Nunez mi, Isak mı tercihi vardı orada; Nunez'e gitti. Anlatabiliyor muyum? Ama bunu bilemiyorsun. Mesela Nunez o sezon Benfica'da maç başına bir golle oynuyordu. Isak o sezon 4 gol atmıştı mesela. Portekiz'de uçtu, San Sebastian şeyde, Sociedad'ta. Yani anlatabiliyor muyum? Yani bilemezsin ama o gitti, bambaşka bir noktaya geldi. Newcastle formasıyla şu anda dünyanın en çok istenen forvetlerinden biri. Nunes'un değerinin neredeyse %25'ine indi. Satmaya çalışıyorlar. Liverpool satamıyor. Ne Arabistan'a satabildi, ne Napoli'ye. Hala belli değil ama yani transfer böyle bir şey. Ama yani Beşiktaş yönetiminin, tabii Solskjaer'ın de etkisi vardır bence, kuruluma oradan başlaması... Yani ben İmmobile'nin büyük bir hayal kırıklığı olduğunu düşünüyorum. Geldiğinde de şüpheyle bakıyordum, hatırlarsınız. 5-0'lık Galatasaray Süper Kupa galibiyetindeki rolüne rağmen... Yani Rafa ile Tammy Abraham kağıt üstünde mükemmel. Şimdi tabii hemen küçük notları vereyim. Mesela Chelsea altyapısından bir kardeşi var, Timmy. O da santrafor. Fiziği de çok benziyor. İkisi de biri İngiliz, biri Chelsea altyapısından başlıyor. İkisi de Arsenal koyu taraftarı mesela. Şimdi Chelsea-Arsenal böyle bir rekabette orada ve bunu hiç saklamadı. Enteresan olan ve şu yüzden söylüyorum; onun futboluna etkisi yüzünden Arsenal taraftarı olmasının bir numaralı sebebi Thierry Henry zaten. Dikkat et; o geçişler, ayak içi... Hep Thierry Henry'yi... O da öyle söylüyor zaten. "Çocukluğumdan beri hep onu örnek aldım, onun vuruşlarını defalarca tekrar ettim" diyor. Tabii Henry'den çok uzun olduğu için onun yaptıklarını yapmak o kadar kolay değil ama bunu söylememin nedeni; o fiziğe rağmen hakikaten zaman zaman heyecan verici hareketler, bir röveşata golü görebiliriz bir gün. Bir tane atmıştı galiba. Osimhen gibi röveşata yapabilir. Var öyle bir röveşata var Roma'da... Çok uzun biliyorum. Gün gelir çizgiden top çıkarır falan. Öyle, eğer havayı yakalarsa, dediğim gibi; mesela kiralandığı takımlarda bunu hep yakalamış yani. Ama şimdi hani kirasından alma opsiyonu var, satın alacak Beşiktaş onu yani. O şartlar açıklanmadı ama yani, özellikle İtalyan basını şartlardan bile bahsetmiyor. Yani 2030'a kadar 20 milyon euro. Şimdi kontratı da aldığı için oyuncu da artık rahat. Birinci oyuncu olacak. Tammy Abraham'dan başladıysa, doğru yolda olduğunu düşünüyorum. Sıkıntılı bir sezon başlangıcına rağmen Samsunspor, Trabzonspor'u da Beşiktaş'ı da geçti. Yani bütçelere, kümülatif takım etkisine, lige baktığın zaman büyük başarı Samsunspor'unkisi. Ama Beşiktaş ve Trabzonspor yönetiminin oturup düşünmesi lazım. Beşiktaş son 4 sezonda zirveden 100 puan geride kalmış. Yani yılda ortalama 25 puan zirveden geride kalıyor. Yarıştan ne kadar uzak kaldığını, son şampiyonluktan bu yana Beşiktaş hep ortalama 25 puan zirveden geride kalmış. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu arada bilinmeyenler tabii ki var: Beşiktaş, Tammy Abraham'ın sağına soluna ne yapacak? Hatta bana sorarsan kale biraz güvenli ama Mert'in arkasında kim olacak? Çünkü Ersin gitmek istiyor bildiğim kadarıyla. Taraftarla bir problem yaşadığından beri küskün ya da tekrar kazanmak lazım. Savunma tamamen değişecek. Yeni oyuncular... Masuaku gitti, Svensson'la ayrıldı. Stoperler problemli; kanatta sorunlu. Beşiktaş’a en az 6 oyuncu daha transfer edilmeli, direkt takımda oynayacak isimler. Yani Beşiktaş’ın işi çok kolay değil ama iyi yolda başladığını düşünüyorum.’’ duhuliye.comHABER1903 farkını yaşamak için İNDİR..